Lalang Ungu

ruang ekspresi sepotong hati

Ngilo githoke dhewe

11 Komentar

Ngiloa githokmu dhewe” .  Kanca, apa nate krungu tembung iku? Utawa malah nate ngucap marang kanca liyane?

Mbok menawa isih akeh kanca sing babar blas durung nate krungu tembung pitutur iku. Ngilo -yaiku nyawang nganggo kaca pangilon- githoke dhewe, iku angel bisane kelakon, butuh kanca / wong liya kang ngewangi supaya kita kelakon bisa ngilo githoke dhewe.

Semono uga ing panguripan iki, ora gampang mbiji awake dhewe utawa metani kesalahane dhewe, biasane butuh wong liya kang nuduhke kesalahane ndhewe.  Mula, aja susah apa maneh nesu yen ana kang nuduhake kesalahane ndhewe, malah kudune dhewe matur nuwun marang kanca / uwong iku.

Ya, iku sing lagi tak alami dina iki. Ana kanca sing gelem nuduhake kesalahanku.  Sepisanan pancen rasane mak peng! kaya ketampek rasane… Rumangsa nelangsa amarga apa sing sak lawase iki tak perjuwangke jebule ora ditampa bener marang liyan -mbok menawa ana sing rumangsa lara ati, aku nyuwun pangapura. Nanging aku banjur matur kesuwun marang kanca iku, amarga aku dadi ngerti menawa isih ana kaluputan sing kudu tak dandani…

Kedadeyan iki dadi pasinaon urip kang wigati kanggoku, dielingke maneh yen manungsa pancen kudu bisa rumangsa, ning aja rumangsa bisa… Alhamdulillah.., Jemuah barokah 🙂

***

Bercermin (melihat) tengkuk sendiri.

“Ngiloa githokmu dhewe” .  Teman, adakah yang pernah mendengar tentang kalimat itu? Atau malah pernah mengucapkannya kepada teman lain?

Mungkin masih banyak juga teman yang sama sekali belum pernah mendengar atau tahu arti nasehat (Jawa) tersebut. Melihat tengkuk sendiri, itu bukan hal yang mudah, meskipun menggunakan cermin. Untuk mempermudahnya, perlu dua cermin atau teman lain yang membantu melihat tengkuk kita.

Begitu juga dalam kehidupan ini, tidak mudah bagi kita untuk menilai diri sendiri atau menemukan kesalahan diri sendiri, biasanya perlu orang lain yang dapat menunjukkan kesalahan kita.  Oleh karena itu, tak perlu sedih apalagi marah saat ada orang lain menunjukan kepada kita kesalahan-kesalahan kita, bahkan semestinyalah kita mengucapkan terima kasih untuk kesediaan itu.

Itulah yang kualami hari ini.  Ada teman yang berbaik hati menunjukkan kesalahanku.  Awalnya memang tersa seperti tertampar, juga sedih karena apa yang kuperjuangkan selama ini ternyata disalah artikan oleh orang lain -mungkin bahkan ada yang merasa tersakiti olehku, aku mohon maaf... Namun kemudian aku merasa berterima kasih kepada temanku itu, karena sekarang aku menjadi tahu bahwa masih ada hal yang salah dan harus segera kuperbaiki…

Kejadian ini juga menjadi pelajaran penting dalam hidupku, diingatkan kembali bahwa ‘kita harus bisa merasa namun jangan merasa bisa‘… Alhamdulillah.., Jemuah barokah 🙂

Iklan

Penulis: Mechta Deera

ASN yang bekerja dan berdomisili di Kota Pekalongan, blogger ( https://mechtadeera.wordpress.com dan http://mechta.blogdetik.com ) dan penulis buku : Notes from Mecca (memoar); Janji Pagi (kumpulan puisi); Tentang Mimpi dan Kaca yang Telah Pecah (kumpulan cerpen).

11 thoughts on “Ngilo githoke dhewe

  1. Wiii, mbak Metcha boso jowone alus pol.
    Boso Malang arane Nggrayai Jitok’e Dewe.

    hihi… suwun, Mas Misbach…dadi ngerti basane arek Ngalam ki 🙂

  2. leres niku mbak, menawi pengen ngertos utawi ningali githoke piyambak nggih mbeto koco.
    maaf mbak kalau bahasa jawanya belepotan.

    suwun Kang… mboten napa, lha kula mawon nggih basa jawanipun amburadul..hehe…

  3. Untung ada terjemahannya ..udah mo pusing aja bacanya mbak… alus banget jawanya aku ga ngerti hihihi….

    #krukupanpanci :p

    hihi…maaf, Say… eh pancinya buat masak yg enak2 aja deeh…. 🙂

  4. Kadang gitu ya Mbak Mechta, kita terpaku pada kebenaran sendiri. Orang lain lah yg bisa melihat kesalahan kita

    begitu ya mbak Evi 🙂

  5. Ngertosipun ingkang meniko mbak “ojo rumongso biso nanging biso rumongso”

    napa nggih, mbak? ngapunten nek kados ngaten… 🙂

  6. jangan segan mengingatkan saya juga mbak

    Insya Allah jika memang diperlukan ya.. 🙂

  7. Untung ada terjemahannya.
    Beruntungnya punya teman yang mau mengingatkan kita, karena kebanyakan sekarang kan membiarkan aja. Ingatkan juga saya teman 🙂

    Betul, alhamdulillah msh ada yg mau mengingatkan yaa… Insya Allah bila memang diperlukan, Uni, hehe…

  8. asal jangan githoknya ibue ncip…
    aku ga bakalan tahan, hahah

    wkwkwk….

  9. Alhamdulillah mbak Mechta di berikan sahabat yang bisa memberikan kritik membangun yah mbak…
    Nanti mohon ingatkan aku juga kalo aku udah mulai aneh-aneh yah mbaaaak…hehehe…

    emang slama ini blom aneh, Ry? wkwkwk… piiis…. Insya Allah, Neng.. 🙂

  10. Matur nuwun Diajeng, pepenget ngilo githoke dhewe. Dibutuhkan kebesaran hati untuk bersedia introspeksi.
    Nyuwun dipun engetaken menawi kula ugi sampun ndlarung ing margi kirang pener.
    Nuwun

    dalem ingkang nyuwun, ibu kersa tansah ngengetaken menawi dalem klentu nggih. Bu…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s